تربیت و روش های نوین یاددهی و یادگیری
کد مقاله : 1028-HMA
نویسندگان
سیما ناظرزاده *
معاون آموزشی / دبیرستان متوسطه دوم
چکیده مقاله
روان شناسی یادگیری و روان شناسی تربیتی ؛ بخش مهمی از محتوا و مباحث خود را به شناخت ؛ فراشناخت و راهبردهای شناختی و فراشناختی اختصاص داده اند. شناخت به فرآیند های درونی ذهنی مانند باورها؛ ادراکات و افکار اشاره می کند که ما انسانها از طریق آنها جهان پیرامون خود را می شناسیم و از آن گاه می شویم . فراشناخت به دانش و آگاهی ما از نظام شناختی خودمان ؛ یعنی نحوه ی دانستن چگونه دانستن گفته می شود.
راهبرد های شناختی و فراشناختی به آن دسته از فعالیت ها و مهارت های عملی و ذهنی گفته می شود که از طریق آنها به یاد گیری و تفکر می پردازیم ؛ فعالیتهای یادگیری و اندیشیدن خود را نظم می دهیم و هدایت می کنیم و از راه وارسی؛ نقشه ریزی؛ آزمودن؛ باز نگری و تجدیدنظر به رفع کم و کسرهای آنها می پردازیم. مهارت
های فراشناختی به تدریج در افراد ایجاد می شود؛ اما صرفا" با افزایش سن یا به طور خود به خودی عاید فرد نمی گردد . برای ایجاد این مهارتها تجربه ی یادگیری و آموزش ضروری است. متخصصان روانشناسی تربیتی برای آموزش مهارتهای فراشناختی به دانش آموزان ؛ روشهای گوناگونی پیشنهاد کرده اند که یکی از تازه ترین آنها؛ روش آموزش متقابل است که در این مقاله معرفی می شود.
کلیدواژه ها
حمایت حرفه ای، شناخت، فراشناخت، آموزش متقابل، بهسازی سازمانی، مدیریت کلاسی
وضعیت: پذیرفته شده